Eetstoornissen

Als we het hebben over eetstoornissen wordt er vaak gedacht aan anorexia en het hebben van ondergewicht. Maar er zijn meerdere soorten, maten en vormen van eetstoornissen of eetproblematiek.

Eetstoornissen zijn psychiatrische aandoeningen met verstoord eetgedrag en vaak ernstige lichamelijke gevolgen zoals verlaagde bloeddruk, hartritmestoornissen, afwijkende bloedwaarden glucose of elektrolyten en groeivertragingen.

Anorexia Nervosa (AN)

Anorexia Nervosa is een psychiatrische aandoening die wordt gekenmerkt door een laag lichaamsgewicht en een verstoord lichaamsbeeld. De angst voor gewichtstoename is groot en daarom zullen zij er alles aan doen om dat te voorkomen. Dit uit zich in verschillende gedragingen zoals dwangmatig bewegen, verminderde energie inname, braken en of laxeren.

Boulimia Nervosa (BN)

Boulimia Nervosa wordt gekenmerkt door het regelmatig voorkomen van eetbuien en inadequaat compensatiegedrag zoals braken, laxeren en excessief bewegen. Tijdens een eetbui wordt in een korte tijd een grote hoeveelheid voedsel gegeten waarbij controle verlies wordt ervaren. Patiënten met BN hebben, net als patiënten met AN, een verstoord lichaamsbeeld, maar met een normaal gewicht.

Binge Eating Disorder (BED) / eetbuistoornis

Binge Eating Disorder heeft veel overeenkomende kenmerken met Boulimia Nervosa. Echter, hebben patiënten met BED geen compensatiegedrag. Daardoor hebben zij vaak overgewicht.

Eetstoornissen kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar met name Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa beginnen doorgaans in de adolescentie of jong volwassenheid. Echter, komen eetstoornissen ook op latere leeftijd voor en dan met name rond de menopauze.

Benoemingen